Fantastický hudobný večer s GLENom HANSARDom v Starej tržnici

Fantastický hudobný večer s GLENom HANSARDom v Starej tržnici BOMBING

Keďže som na skvelý koncert Glena Hansarda trošku meškal nemôžem veľmi ohodnotiť vystúpenie jeho predskokanky a bývalej lásky Markéty Irglovej. Videl som hádam posledných desať minút, ale vyzeralo to milo. Markéta svoj celý koncert odohrala za klavírom a odspievala zväčša pomalé piesne. Počas jej vystúpenia zazneli napríklad také piesne ako Remember Me či  The Hill.

Podľa iných novinárov jej koncert znel ako monotónne nariekanie, čo teda ja osobne si myslím, že sú až príliš tvrdé slová na jej jemný a precítený koncert.

Po malej prestávke sa na pódiu objavil už samotný hviezdny Glen Hansard. Na svoju prvú pieseň Grace Beneath The Pines nepotreboval tento skvelý spevák ani mikrofón. Po tomto “rozospievaní” už ale zobral do rúk svoju obľúbenú gitaru a začal fantastické, energické vystúpenie. Počas vystúpenia ho doprevádzalo 12 hudobníkov (sláčikové, dychové nástroje, bicie či klavír).

Keďže Glen si na svoj bratislavský koncert pozval aj svoju niekdajšiu partnerku (spevácku aj životnú) Markétu Irglovú, nemohli títo dvaja zabudnúť na spoločné piesne ako je Falling Slowly z filmu Once, či I Have Loved You Wrong, ktorá vznikla ešte počas pôsobenia v ich spoločnej kapele The Swell Season.

Pred záverom koncertu Glen všetkých prekvapil svojím presunom na malý stage za zvukárom kde odspieval (opäť bez mikrofónu) pieseň Say It To Me Now. Celá šou bola ukončená piesňou Her Mercy na ktorej sa podieľal celý orchester.

Čo dodať na záver? Glen dokázal, že je skvelý umelec, ktorý spojil skvelú hudbu, skvelý spev a vtip do svojej šou. Divákom ďakoval zásadne po slovensky (a občas prihodil aj nejaké to slovenské slovíčko naviac). Každý fanúšik aj ne-fanúšik, ktorý sa zúčastnil na tomto skvelom vystúpení musí byť spokojný. Verím, že pri ďalšej návšteve slovenska budem opäť aj ja a dúfam, že pride esťe viacej ľudí ako bolo v pondelok…..

Foto a text: Tomáš Ormandy