Site icon BOMBING

Skvelé hudobné vystúpenia, radosť a dojatie aj to nás čaká na odovzdávaní cien RHA 2015

Skvelé hudobné vystúpenia, radosť a dojatie aj to nás čaká na odovzdávaní cien RHA 2015 BOMBING 9

Udeľovanie cien Radio_Head Awards sa nezadržateľne blíži. Už budúcu nedeľu sa v bratislavskej Starej tržnici uskutoční slávnostný udeľovanie cien. Sprievodný program bude aj tento rok obsahovať skvelé hudobné vložky.

Počas slávnostného večera sa ako prvý na pódiu predstavia minuloročný absolútny víťazi kapela Fallgrapp. Zahrajú aj tri krát nominovaná Prešovská kapela Chiki liki tu-a, legendárni Bez ladu a skladu so skupinou Para (mimochodom minulý rok spolu odohrali spoločné turné). Špeciálne vystúpenie majú naplánované kapely Puding pani Elvisovej a Saténové ruky. Z nováčikov na scéne sa predstaví mladý producent Bulp.

V žánrovej katégórii Hip-hop / Rap / R’n’B nastala malá zmena. Na vlastnú žiadosť interpreta bola vyradená nahrávka DMS – MMXV. V nominácii tak zostávajú štyri nahrávky:

Piatok a sobota (11. – 12. marca)  pred slávnostným udeľovaním bude patriť aj tento rok hudobnému festivalu RHA, ktorý sa uskutoční v priestoroch Slovenského rozhlasu.

V piatok sa v Komornom štúdiu Slovenského rozhlasu uskutoční koncert spojený s krstom nového albumu kapely Fúzy Múzy. Ich prvý singel s nového albumu ste mohli počuť v premiére v programe D2_FM v sobotu 13. februára.

V sobotu (21:00) v Malom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu predvedie svoje umenie hudobník a skladateľ Jevgenij Iršai pod názvom Šesť bratislavských koncertov venovaný štyrom nástrojom, trom vynikajúcim slovenským interpretom – huslistovi Milanovi Paľovi, violončelistovi Jozefovi Luptákovi a akordeonistovi Petrovi Katinovi – spolu s Bratislava Convergence Players pod taktovkou dirigenta Mariána Lejavu. Klavírneho partu sa zhostí opäť samotný autor.

O 19:30 taktiež v Malom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu zaznie svetová premiéra komornej opery Haydn večeria s Mozartom. Skladateľ a hudobník Slavomír Solovic a dramatik, básnik, režisér, scenárista a herec Viliam Klimáček sa autorsky stretli pri viacerých, dnes už kultových či legendárnych projektoch, ktoré výrazne rozšírili našu predstavu o tom, čo všetko je hudobné divadlo. O impulze k napísaniu libreta tejto opery hovorí jeho autor, Viliam Klimáček: “Libreto vychádza zo skutočného stretnutia skladateľov v Haydnovom byte vo Viedni 15. decembra 1790, v predvečer Haydnovho odchodu do Londýna, kde dosiahol fenomenálny úspech. Mozart do roka po jeho odchode zomiera…” Haydn bol umelec s rentou, ale Mozart sa prebíjal ťažko. To je ďalší motív libreta – potrebuje umelec v každej dobe mocného ochrancu? Čo je skutočná cena za to, že niekto má na svoju tvorbu sponzora? Tretím motívom libreta je oslava jedla a života, blízka obom skladateľom. Toto je komická rovina opery, v ktorej by mali byť hore uvedené témy prítomné ako nenápadné hviezdy na oblohe, pod ktorou večeriame. O vizuálne stvárnenie opery sa postará režisérka Maja Hriešik, autorka výpravy Zuzu Hudek a Šimon Horna, videoart. Obsadenie je hviezdne: Gustáv Beláček – Haydn, Matúš Šimko – Mozart, Eva Šušková – Slúžka a Andera Vizvári – Artemis.

V Malom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu si zahrá aj víťaz súťaže Jazz START UP 2015, Valér Miko Trio. Kapela pôsobí na domácej scéne od roku 2014 v zložení Valér Miko – klavír, Tamás Belicz – basová gitara, Dávid Juraj Raši – bicie a občasne účinkuje aj s hosťujúcimi gitaristami Ľubošom Brtáňom a Pavlom BerezomTrio prináša vlastné kompozície klaviristu a skladateľa Valéra Mika, hudbu, ktorá sa nesie v romanticko-expresívnom duchu a štýlovo sa pohybuje na rozhraní jazzu a klasiky. Tento koncert môžete vidieť v sobotu 12.marca o 18:15.

Sobotný večer (20:00) v Komornom štúdiu Slovenského rozhlasu bude patriť nominantovi na Album roka ale aj na žánrovú cenu v kategórii Hip-Hop / Rap / R’n’B, raperovi menom TONO S. Minulý rok vydal pod hlavičkou Gramo Rokkaz album Fičúringy.

Po slávnostnom udeľovaní hudobných cien Radio_Head Awards 2015 sa v bratislavskom Nuspirit clube uskutoční oficiálna AfterParty na ktorej sa určite zúčastnia aj niektorý nominovaný hudobníci. O zábavu sa postarajú DJs Bobsan & Yanchi | Basement DJs Milos & Stame. Vstup zo vstupenkou z RHA je zadarmo inak to bude 2 €.

Eventy:

Vstupenky na Radio_Head Awards 2015 sú k dispozícii v sieti TicketPortal v hodnote 8€.

Exit mobile version