Site icon BOMBING

Afrika na Pohode 2022

VV Fulu Miziki Pohoda OTG Saturday 10072021 part1 martina mlcuchova 9

VV Fulu Miziki Pohoda OTG Saturday 10072021 part1 martina mlcuchova 9

Rozmanitá africká hudba nemôže ani tento rok chýbať na Pohode. Z rôznych geografických aj kultúrnych kútov Afriky k nám prichádzajú umelci, ktorých za našu redakciu určite odporúčame.

Fulu Miziki Kolektiv

Fulu Miziki sa počas pandémie stali mojou obľúbenou pohodovou kapelou. Slovenskému publiku sa predstavili online na Pohoda in the Air, kedy priklincovali k obrazovkám množstvo nadšených divákov. Ich show okamžite upútala divokosťou, šialenými kostýmami a nástrojmi vyrobenými z odpadu. Minulý rok boli súčasťou Pohoda on the Ground a na trenčianske letisko prišli z konžskej Kinshasy. Svojej povesti spred roka neostali nič dlžní a priniesli energickú farebnú show. “Africkí Vrbovskí víťazi” si aj na Pohodu 2022 prinesú všetko, čo od nich očakávame. A ak ste ich ešte nevideli, nenechajte si ich ujsť. Nič podobné ste doteraz nezažili.

Sho Madjozi

Juhoafrickú republiku bude reprezentovať v slovenskej premiére raperka, speváčka, poetka a módna ikona Sho Madjozi. Dopredu priznávam, že sa na jej vystúpenie teším. Môjmu africkému ja je blízka jej rytmika a estetika, niektoré prvky mi pripomínajú ghanské azonto. Jej show sľubuje veselú párty a krásny vizuál. Sho používa angličtinu, ale najmä rodný jazyk Tsonga z regiónu Limpopo. Napriek párty nálade svojej hudby sa venuje aj sociálne kritickým témam, podčiarkuje svoje africké korene a sníva o silnej Afrike.

Asmâa Hamzaoui & Bnat Timbouktou

Mystickú poetiku púšte a tradičnú marockú hudbu prinesie na Pohodu speváčka Asmâa Hamzaoui s čisto ženskou kapelou Bnat Timbouktou. Asmâa je priekopníčkou žánru gnawa (rituálna hudba subsaharských kmeňov, pri ktorej sa ľudia dostávali do tranzu) a profesionálnou hráčkou na nástroj guemri (typ trojstrunovej basovej lutny – majstrom hry na tento nástroj bol jej otec). Gnawa a rituály boli vždy doménou mužov a tak hudba tejto kapely spolu s hrou na kovové kastanety (krakeby) pôsobí burcujúco najmä na ženské moslimské publikum. Otvára tému emancipácie a zároveň šíri marocké tradície obyvateľov, ktorí do oblasti prišli ako otroci. Podčiarkuje potrebu žiť v harmónii s prírodou, čím sa prihovára všetkým obyvateľom planéty.

Emel Mathlouthi

Severnú Afriku na Pohode zastúpi aj charizmatická tuniská speváčka Emel Mathlouthi. Emel sa stala hlasom Arabskej jari a jej song Kelmti Horra (My Word is Free) hymnou revolúcie. Jej hudba, spev a prejav sú naliehavé, emotívne. Inšpiruje ju film a filmová hudba. Pôvodne metalistka využíva silný vokál a pohyb rúk. Spieva v arabčine aj angličtine.

Kokoroko

A medzi africké zastúpenie môžeme zarátať aj Kokoroko, ktoré prichádza z Londýna, ale prináša afrobeat a jazz. Názov kapely znamená v jazyku nigérijského kmeňa Orobo – Byť silný. Speváčky tvoria zároveň dychovú sekciu a ujmú sa aj perkusií. Majstrovskú súhru ôsmich hudobníkov a mix jazzu s africkou vášňou a nespútanosťou si môžete vychutnať už o mesiac na Pohode.

Lístky na Pohodu zoženiete tu: https://www.pohodafestival.sk/sk/shop/shop-listky

Text: Martina Jarolínová
Foto: weby umelcov, Martina Mlčúchová

Exit mobile version