Platinovú platňu odovzdajú hudobnému projektu PACI PAC

Platinovú platňu odovzdajú hudobnému projektu PACI PAC BOMBING 1

Úspešnému hudobno-vzdelávaciemu projektu, muzikanta Mária Praženca, známeho z účinkovania v punkových kapelách Plus Mínus a Inekafe a herečky Adriany Pešinovej, PACI PAC odovzdajú 17.mája o 16:00 v kaviarni bratislavského kníhkupectva MARTINUS. Srdečne vás pozývame na toto stretnutie. A nezabudnite prísť aj so svojimi deťmi.

Detský projekt PACI PAC zameraný na autorskú tvorbu určenú deťom – škôlkarom – naspievala talentovaná herečka Adriana Pešínová alias PACI a produkoval ho hudobník Mário Praženec alias PAC vydal minulý rok úspešne CD a DVD. To obsahuje jedenásť pesničiek a dve rozprávky, ktoré poznajú mladé rodinky z ich oficiálneho youtube kanála PACI PAC s viac ako troj miliónovou sledovanosťou. Zábavné témy ako o zblúdilej opičke z Afriky sú striedané piesňami, kde sa malé deti učia počítať, či správne vyslovovať niektoré zložité písmenká. A práve za predaj DVD obsahujúceho aj hit Ťapy Ťap získa toto duo platinovú platňu, ktorú mu odovzdajú 17. mája o 16:00 v kaviarni bratislavského kníhkupectva MARTINUS.

PACIPAC POZVANKA

“Z punkrockera otec rodinky”

Mária Praženca najprv poznala punk rocková scéna z pôsobenia v kapelách Plus Mínus a IneKafe. Ešte donedávna tak chodil na šnúry po hudobných kluboch, no po narodení dcérky Hanky vymenil „kluby za škôlky“ a jeho obecenstvo výrazne omladlo. Ako sa z bývalého punk rockového hudobníka stal detský pesničkár, vysvetľuje dnes už dvojnásobný otec, známeho aj pod prezývkou Wayo: „Bude to asi tým, že človek blížiaci sa k 40ke uvažuje inak, menia sa mu priority a s príchodom rodiny sa aspoň u mňa veľa vecí pomenilo. Punk rock som zavesil na klinec už v roku 2011 po comebackovej šnúre Inekafe a po zopár odohraných koncertov s Plusmínus. Potom som definitívne rozpredal aparát a v podstate som ukončil muzikantský život.Mário Praženec potom pokračoval vo svojom zamestnaní televízneho dramaturga, založil si rodinu a myslel, že dni muzicírovania sú už nadobro preč, no vtedy prišiel nový impulz – v podobe dcérky Hanky: „Pri nej som začal vnímať aj tento svet, svet detskej hudobnej tvorby. Páčilo sa mi ako moja dcérka reaguje na pesničky Fíha tralala alebo Spievankova. Tak som sa hecol a urobil pre ňu pesničku Ťapy Ťap, chcel som, aby sa naučila tlieskať do rytmu. Čuduj sa svete, túto pieseň si veľmi zamilovala a to tak, že bez nej nedokázala ani zaspať. Manželka ma veľmi podporovala v tejto aktivite a nebyť jej, tak asi ani nenapíšem ďalší materiál. Na základe prvého singla PACI PAC sme sa rozhodli, že urobíme ďalšie veci. Takže som v písaní pesničiek pre Hanku pokračoval a vzniklo prvé CD a DVD PACI PAC.

Mário však tvrdí, že nevie natoľko dobre spievať, aby si trúfol na sólový recitál, takže ešte pred vznikom samotného CD a DVD oslovil študentku Akadémie umení v Banskej Bystrici, Adrianu Pešinovú, ktorá sa venuje spevu a niekoľko rokov aj detskému divadlu: “S Adrianou ma zoznámila moja manželka, ktorá mi ju odporučila do tohto projektu. Tým, že spolu hrávali detské divadlo v minulosti tak ju dobre poznala a vedela, že má kladný vzťah k malým deťom. Vďaka nej dostali tieto pesničky krásny, milý hlas. Neviem si predstaviť, že by to miesto nej spieval niekto iný.

Sám ako dieťa „fičal“ na reláciách ako Raťafák plachta, Matelko či Kuko, kde sa to hmýrilo detskými pesničkami, a teraz ho v dospelom veku na tejto tvorbe baví najmä tá spätná väzba od detí a rodičov, o ktorej hovorí ako o čomsi neuveriteľnom: „S takým niečím som sa nestretol ani v IneKafe. Úprimná radosť detí je asi to najviac, čo človek i rodič môže deťom dať. Je to na nezaplatenie. V Banskej Bystrici prišlo dokonca dievčatko oblečené ako Paci.

Dcérka Hanka a syn Samko sa stávajú vlastne jeho prvými poslucháčmi, keď sú pri vzniku týchto skladieb, a občas aj vymenia detskú izbu za kultúrne domy, či iné koncertné priestory a idú s tatkom na koncert: „Malý Samko má síce len 5 mesiacov, ale už teraz veľmi reaguje na gitaru a strašne sa mu páči, keď mu hrám pesničky. Asi bude hudobník po tatinovi. Hanka bude skôr herečka alebo tanečníčka, tej sa najviac páči pesnička Od 1 do 10 – vďaka nej sa naučila sama počítať na prstoch.  Ak sa dá tak ide so mnou na koncert aj moja rodina. Syn je ešte malinký, ale Hanka už na pár koncertoch so mnou bola. Užíva si to. Tým, že to najviac pozná, tak vždy roztancuje publikum,” dopĺňa Mário Praženec.

Odovzdávanie Platinovej platne za predaj DVD PACI PAC sa uskutoční 17.05.2016 – od 16:00 – v kaviarni predajne MARTINUS na Obchodnej 26 v Bratislave.

PROGRAM

  • 16:00 krátky koncert PACI PAC (ukážka 4 piesní z DVD)
  • 16:10 odovzdanie platinovej platne
  • 16:15 občerstvenie pre hostí/tlačová beseda
  • 16:30 autogramiáda a fotenie s deťmi pre verejnosť

Zdroj: TS / Daniel Hevier ml.