Site icon BOMBING

THE 1975 – JEDNA Z NAJOCEŇOVANEJŠÍCH SÚČASNÝCH BRITSKÝCH KAPIEL NA POHODE 2019

fb post 1975

fb post 1975

Na Pohode 2019 zahrajú aj víťazi Brit Awards pre najlepšiu britskú kapelu či NME Awards pre najlepšiu Live kapelu – The 1975. Nikdy nemali núdzu o fanúšikov, čoho dôkazom je aj fakt, že každý ich album sa dostal na čelo predajnosti britského rebríčka. Spočiatku si však ťažšie hľadali cestu k hudobným kritikom. Rolling Stone dal ich prvému albumu 2 hviezdičky z piatich a NME im udelilo cenu pre najhoršiu kapelu. Druhý album už obe spomínané médiá zaradili na prvé miesto svojich koncoročných rebríčkov. Najnovší A Brief Inquiry into Online Relationships označilo NME dokonca za OK Computer pre mileniálov a dalo mu hodnotenie 10/10. Absolutórium získal aj od The Daily Telegraph, The Times, Skinny, DIY či The Q a dostal sa aj do kategórie Best New Music magazínu Pitchfork. O svojich kvalitách prídu presvedčiť aj v prvý deň Pohody fanúšikov na Slovensku.

Najhoršia kapela

The 1975 založili v Manchesteri kamaráti zo školy spevák a gitarista Matthew “Matty” Healy, gitarista  Adam Hann, basák Ross MacDonald a bubeník George Daniel. Od prvého stretnutia po prvý singel im to trvalo takmer dekádu, no potom išlo o raketový štart z neznámej kapely medzi hviezdy britského indie popu. Už ich prvé EP, ktoré vydávali v krátkom slede Facedown, Sex, Music for Cars a IV zviditeľnili moderátori BBC ako Huw Stephens a Zane Lowe. Podľa AllMusic kombinujú temne ladené mladícke témy sexu, lásky a strachu s éterickou alt-rockovou hudbou. The Guardian ich prirovnáva k hviezdam 80-tych rokov ako Duran Duran či INXS. Skôr než vydali debutový album predskakovali Muse, the Neighbourhood či Rolling Stones. I tak bolo iste prekvapením, keď sa ich eponymný debut The 1975 stal okamžite číslom jedna v UK Albums Chart. Producentsky sa na ňom podieľal Mike Crossey, ktorý spolupracoval s Arctic Monkeys či Foals. Výborné ohlasy u fanúšikov sa ale nestretli s podobným uznaním medzi kritikmi. NME im dokonca v rámci svojich ocenení udelilo cenu pre najhoršiu kapelu.

Najlepší album

Mimoriadny komerčný úspech dosiahol aj ich druhý album I Like It When You Sleep, for You Are So Beautiful yet So Unaware of It. Okrem fanúšikov ho tentokrát ocenili aj médiá a odborníci. Album sa stal jednotkou v UK i USA a bol nominovaný na Mercury Prize. Podľa NME bol dokonca najlepším albumom roka a žánrovou jednotkou aj podľa Rolling Stone a The Meneater a do TOP3 ho zaradili aj Billboard, PopMatters, Drowned In Sound či Digital Spy. Stal sa jednotkou v predajnosti v Británii aj v USA. V roku 2016 získali BBC Music Awards for Live Lounge Performance of the Year a v roku 2017 pridali prestížnu Brit Awards pre najlepšiu britskú skupinu, pričom nominovanými boli aj Radiohead, Biffy Clyro či Bastille. V rovnakom roku sa stali najčastejšie nominovanou kapelou na NME Awards a získali cenu pre Best Live Band, keď za sebou nechali Bastille, Wolf Alice, Bring Me The Horizon či Slaves.

Potrebný generačný počin

Napriek úspechu druhého albumu je najnovší počin A Brief Inquiry into Online Relationships kariérnym i umeleckým skokom v ich tvorbe. Jeho vydaniu predchádzalo dlhé teasovanie pod názvom Music for Cars. Pred samotným nahrávaním podstúpil frontman závislý na heroíne odvykačku na Barbadose. Z albumu o ľudskom a umeleckom dospievaní sa razom stal generačný počin, ktorého názov veľmi dobre koreluje s obsahom. NME ho označilo za OK Computer pre mileniálov. Podľa magazínu Q nie je len zábavný a dojemný, ale i mimoriadne potrebný. DIY dopĺňa, že kapela vztýčila svoju vlajku najfascinujúcejšieho hudobného hlasu aký máme, pričom vytvorila bombastický, bezchybne vyskladaný portrét moderného života. Album pokračoval v tradícii dobytia UK hitparády, pričom v USA to dotiahol na 4. miesto. Album je producentsky výlučne dielom Speváka Mattyho Heallyho a bubeníka Georgea Daniela. Skladby pritom znejú, ako keby ich produkovalo 15 odlišných ľudí – nájdete tu pre nich charakteristickejšie tanečno-elektro-indie-popové veci ako „Give Yourself a Try“ a „It’s Not Living (If It’s Not with You)“ cez neo-jazzovú „Sincerity Is Scary“ až po intímne piesne „Be my mistake“ a „I Always Wanna Die (Sometimes)“.

Toto dielo je dokonalo zhrnuté-podčiarknuté v závere rozhovoru Dana Stubbsa s Mattym Healym pre NME: „Prvé tri albumy mali byť príbehom jeho dospievania: debut je o ňom, ako zasnenom mladíkovi v Manchesteri, druhý je o zažívaní úspechu a ten najnovší mal byť dospelý. Ale dostali sa ešte o level vyššie. Vytvorili album, ktorý nie je iba zhrnutím Mattyho osoby, ale stavu spoločnosti ako takej. Kto by si to len pomyslel?” Už koncom mája 2019 chystajú jeho pokračovanie v podobe štvrtého albumu Notes on a Conditional Form. Sme veľmi radi, že tento zásadný generačný album a jeho nasledovníka predstavia The 1975 aj na trenčianskom letisku.

VIDEO:

 

 

Zdroj: TS Anton Repka

Exit mobile version