Site icon BOMBING

Festival Pohoda je nominovaný až v troch kategóriách na najprestížnejšie európske festivalové ceny European Festival Awards 2023

20230706 DSC0362 ATMOSFÉRA ONDREJ KOSCIK.PHOTOS POHODA 2023

20230706 DSC0362 ATMOSFÉRA ONDREJ KOSCIK.PHOTOS POHODA 2023

Pohoda sa dostala do shortlistu TOP 10 najlepších stredne veľkých festivalov v Európe, a to aj vďaka hlasom návštevníkov a návštevníčok. Hudobní profesionáli Pohodu zaradili aj do úzkeho výberu TOP 5 festivalov v kategórii Take a Stand a Event Safety.

Víťazné festivaly sa v jednotlivých kategóriách budú vyhlasovať 17. januára počas slávnostného galavečera v holandskom Groningene. Ďalším zo slovenských zástupcov je festival SHARPE, ktorý je v TOP 10 najlepších malých európskych festivalov.

Vintage Trouble, Pohoda 2023, foto: Ondrej Koščík

Hlasovanie v kategórii Najlepší stredne veľký festival prebieha v dvoch kolách. V prvom kole za festivaly hlasujú návštevníčky a návštevníci, následne odborná porota vyberá finálnu desiatku a víťaza danej kategórie. Stredne veľký festival je v týchto cenách daný dennou návštevnosťou, ktorá sa hýbe od 10 000 do 39 999 ľudí. Pohoda je v tejto kategórii nominovaná pravidelne.

„Je fantastické, že Pohoda má až tri nominácie na najprestížnejších európskych festivalových cenách. V prvom rade ďakujeme všetkým, ktorí dali Pohode svoj hlas v kategórii najlepšieho stredne veľkého festivalu, radi vo svete šírime, že máme najlepšie festivalové publikum – vážime si, že sa to opäť potvrdilo… 🙂 Ďakujeme aj profesionálkam a profesionálom, ktorí nás vybrali z longlistu medzi top 10 akcií v Európe. Sme hrdí, že sme opäť nominovaní aj v kategórii Take a Stand, už jednu túto cenu máme a sme radi, že Pohoda ostáva oslavou slobody aj z pohľadu európskych kolegýň a kolegov. Nemenej dôležitá je nominácia v kategórii Event Safety, vždy sme dávali dôraz na bezpečnosť a kvalitný servis pre naše návštevníčky a návštevníkov. Už skôr v tomto roku nás prestížny magazín IQ vybral medzi top 10 najlepších nezávislých festivalov Európy, redaktorka Alica Ouschan z rakúskeho rádia FM4 sa pýtala vo svojej reportáži, či nie je Pohoda najlepším festivalom sveta, k tomu teraz pribúdajú dobré správy z európskych cien. Dáva nám to silu a radosť na prípravu Pohody 2024,” dodáva k nomináciám šéf Pohody Michal Kaščák. 

Michal Kaščák, Pohoda 2023, foto: Tomáš Tkáčik

Cena The Event Safety Award sa udeľuje v oblasti bezpečnosti a zdravia podujatí. Festival Pohoda vďaka svojim komplexným riešeniam či už bezpečnosti, zdravia alebo prevencie, získal nomináciu aj v tejto kategórii. Prístup Pohody k návštevníkom a návštevníčkam je vysoko inkluzívny a organizátori sa snažia myslieť na bezpečnosť a potreby všetkých, ktorí sa na festivale nachádzajú. Dôkazom je Family Park, určený pre rodiny s deťmi, bezbariérový prístup, viaceré informačné stánky, ktoré majú za úlohu nielen informovať o rôznych témach ale starať sa aj o prevenciu. Pohoda myslí aj na duševné zdravie, preto je na festivale zriadený Stan duševnej pohody, v ktorom sa návštevníčky a návštevníci majú možnosť pozhovárať s psychiatrami a psychiatričkami. Tento rok sa na festivale prvýkrát inštalovali prototypy Menštruačných skriniek. Ďalšie hygnienické potreby sú k dispozícii vo veľkom počte zadarmo v hygienických staniciach, toaletách alebo v prebaľovacích kútoch. Samozrejmosťou je pitná voda zadarmo, ktorá je k dispozícii na viacerých miestach areálu. Dôležitou súčasťou bezpečnostných opatrení je už niekoľo rokov úzka spolupráca Pohody s SHMÚ, ktorý má tím meteorológov priamo na letisku. Lieky, ktoré návštevníci a návštevníci potrebujú uskladniť pri nízkých teplotách, tak môžu urobiť v medicínskych centrách. Počas celého trvania festivalu je zriadená infolinka, na ktorej sú k dispozícii školení psychológovia a psychologičky, na ktorých sa majú možnosť obrátiť všetci s akýmkoľvek problémom.

Pohoda 2023, foto: David Oravec

The Take a Stand Award je cena, ktorá vyzdvihuje společenské aktivity a iniciatívy európskych festivalov, ktoré dávajú vo svojom programe alebo aktivitách do popredia toleranciu, ľudskosť a porozumenie. Pohoda je na toto ocenenie nominovaná za svoje aktivity v rámci tém ako klimatická kríza, vojna na Ukrajine a LGBTI+, ktoré odzrkadľovali dianie na Slovensku v jej programe v roku 2023. Veľká časť vizuálneho umenia ale aj projekt Plantasia poňali tému klimatickej krízy naozaj výnimočne. Na Pohode 2023 dostali priestor viacerí umelci a umelkyne z Ukrajiny a svetovú premiéru malo aj orchestrálne dielo Symphony of Free Ukraine. Na festivale sa realizovali aj viaceré zbierky na pomoc ľuďom na Ukrajine, jednou z nich bola napríklad zbierka na sanitky, ktoré pomáhajú zachraňovať životy na fronte. Reakciou na teroristický útok, ktorý sa udial pred podnikom Tepláreň ale aj na aktuálne útoky voči LGBTI+ komunite bol vznik nového stageu s názvom Tepláreň.

Pohoda 2023, Oleksandra Sherhina

Organizátori ďakujú všetkým, ktorí Pohodu navštevujú a ktorí za ňu hlasovali. Aj vďaka týmto nomináciam sa Slovensko zviditeľňuje nielen na festivalovej mape sveta.

Web EFA so všetkými nomináciami:
https://www.europeanfestivalawards.org/nominees-2023/

Zdroj: TS Pohoda festival, Jozef Hámorský
Titulné foto: Ondrej Koščík

Exit mobile version