BOMBING

Na World of the Drums sa predstavilo množstvo skvelých hudobníkov

Tretí ročník festivalu perkusií World of the Drums sa tiež niesol v znamení rytmov bubnov, perkusívnych nástrojov z rôznych končín sveta a nechýbal ani tanec, workshopy a vôňa exotického jedla.

Všetko toto mohli milovníci tohto hudobného štýlu zažiť a vychutnať si počas dvoch októbrových dni v kultúrnom dome Ružinov v Bratislave.

Prvý deň večerného programu otvoril bubenícky ansámbel školy pre nepočujúce deti zo SŠI Hrdličkovej v Bratislave. Diváci mohli vidieť, že hudba sa nemusí dať len počuť, ale aj cítiť. Deti nám pripravili príjemné chvíle pre oči aj uši, kde sa predstavili spoločnou choreografiou a ukázali nám silu rytmu bez použitia hudobných nástrojov v ich podaní.

Nasledovalo vystúpenie všestrannej českej hudobníčky na bicie nástroje a tiež multiinštrumentalistky Markéty Mazourovej nazývanej aj ako „prvá dáma perkusií v Čechách“. Niet sa čo diviť, lebo nám pripravila nezabudnuteľnú show v podaní piesní od známych skladateľov, ale aj vlastnej kompozície. Diváci sa mohli zoznámiť s nástrojmi ako je marimba, log drum, sun drum, ale bolo počuť aj kalimbu. Predviedla tu špeciálnu skladbu na malý bubon, ktorú hrala na obrátenej strane a nezvyčajných častiach tohto hudobného nástroja.

Veľkým zážitkom bola skladba na hudobný obraz, ktorý doslova vyrazil divákom dych a zožal veľký úspech. V jej zložení hudobných nástrojov mali miesto aj alpské zvonce, ktoré samozrejme nechýbali pri jej vystúpení. Zaznelo tu aj djembe, na ktorom si dokonca zahrali diváci z publika, s ktorými celé vystúpenie hudobníčka udržovala slovný kontakt a dodávalo to celému koncertu zaujímavé čaro.

Účastníci festivalu sa mohli zúčastniť krstu CD Dúhové eminencie, kde bolo predstavených aj zopár zaujímavých skladieb z ich albumu.

Výborná atmosféra pokračovala vystúpením úspešnej a sympatickej maďarskej speváčky Szilvie Bognár. Publikum úplne dostala svojím krásnym hlasom a nezvyčajným spôsobom jeho použitia. Táto speváčka sa môže pochváliť aj tým, že získala niekoľko ocenení, ako napríklad „Folk speváčka roka 2004”. V jej podaní sme si vypočuli maďarské ľudové piesne v spojení s world music. V sprievode kapely etNoé, hrajúcej na nástroje, ako sú elektrická gitara, bicie buzuki či mohan, sa diváci vznášali v príjemných tónoch hudby.

Festival pokračoval vystúpením bubeníckej show z Nitry, ktorá spôsobila divákom doslova šok v pozitívnom slova zmysle. Campana Batucada je prvá kapela na Slovensku, ktorá interpretuje rytmy a tanec Západnej Afriky. Diváci sa nechali uniesť do masy energie, rytmu a radosti z pohybu. Sršala všade naokolo a stiahla do svojich rytmov všetkých prítomných. Nachystali pre divákov nezabudnuteľné chvíle v programe špeciálne pripravenom pre tento festival.

Nenechala sa zahanbiť ani skupina Capre zo Šale. Sila ich hudby dvíhala divákov zo stoličiek do tanca. Predstavili sa nám so štýlom ethno-fusion, kde sa spájajú prírodné zvuky etnických hudobných nástrojov, ako napríklad indický sitar, turecký saz alebo oud. Diváci mohli vidieť a počuť nástroje ako austrálske didgeridoo alebo africké djembe. V hudbe boli počuť aj jazz-rockové rytmické sekcie a s použitím elektronických prvkov. Tóny hudby a spevu divákov očarili natoľko, že sa celý koncert tancovalo pod pódiom.

Návštevníci festivalu sa mohli zoznámiť s nezvyčajným nástrojom woodpack. Bol predstavený jazzovým hudobníkom Borisom Čellárom a odzneli na ňom dve zvučné skladby, ktorých zvuk sa šírili otvoreným priestorom a nedal divákom dýchať.

Prvý deň festivalu ukončila momentálne najúspešnejšia slovenská world music skupina BANDA, ktorá sa môže pochváliť tým, že sa už mesiace drží na prvých miestach hudobných rebríčkov (Ethnoclub, WMCE) so skladbami z posledného albumu. Predstavil sa tu aj perkusionista Eddy Portella, ktorý bol ich špeciálnym hosťom a zožal veľký úspech. Pri skladaní svojho repertoáru sa skupina inšpiruje predovšetkým slovenskou tradičnou hudbou originálnych aranžmánoch. BANDA nesklamala, hralo a tancovalo sa až do neskorej noci.

Druhý deň festivalu sa niesol v znamení workshopov a programu pre deti a dospelých. Festival pre divákov pripravil až tri workshopy. Campana Batucada učila divákov bubnovať energické brazílske samba-reggae a pridávať sa do skupiny na 2,5-hodinovom workshope bez nároku na honorár.

Na festivale oceňujeme, ako skvelo využil priestory foajé domu kultúry. Naozaj to žilo úplne všade a rytmy sa ozývali z každého rohu.

Večer sa na festivale predstavila skupina Acoustic Gangsters, hudobný projekt gitaristu Petra Luhu a mandolinistu Jozefa Scheinera. Skladby odzneli aj za prítomnosti basgitaristu Juraja Grigláka a nechýbal ani perkusionista Dino de Valeria. Fanúšikovia festivalu toto zoskupenie už pozná z minulých ročníkov.

Martina a František Ďuďovci, rómski súrodenci dostali divákov svojou charizmou, túžbou a radosťou zo spevu. Napriek tomu, že majú zdravotné postihnutie, ich výkonu to neubralo ani trošku a ľudí dojali až k slzám.

Ukázala sa tu aj poľská skupina SANGO v podaní perkusívnych nástrojov a exotických hudobných motívov.

HBVB – Hore Belú voda beží boli, ako všade, kam prídu, hudobným prekvapením. Slovenská folklórna muzika pod vedením Miška Kaščáka, hrajúceho na husliach, zahrala v prestávke. Michal sa prihovoril projektu, poďakoval organizátorke Jarke Vlčkovej a spolu pokrstili nový, ešte bezmenný festival vínom z roku 1989. Festival perkusií trošku zmení formát na festival world music a môžeme sa naňho tešiť už na budúci rok. Hudobníci symbolicky vykopli nafukovacie lopty – zemegule.

Nedá sa nespomenúť aj kapelu Officina Zoe, ktorá bola určite veľkým ťahákom tohto festivalu. Kapela pochádza zo Salenta a môže sa pochváliť svojím albumom Mamma Sirena, s ktorým sa umiestnili na najvyšších miestach európskeho world music rebríčka. V Bratislave vystúpili po prvýkrát a mali tu veľký úspech. Na nohy postavili celé hľadisko, tancoval aj moderátor Potkan, fotograf, jednoducho takmer všetci. Diváci si kapelu dokonca niekoľkokrát vyžiadali späť.

Diváci sa nenechali zahanbiť a spustili spontánnu jammovačku na woodpackoch, ktoré mali k dispozícii vo foajé. Túto energiu plynulo preniesli do KC DUNAJ na afterparty Sango aj GiorgioOfficina Zoe a tancovalo sa až do rána.

Oba dva dni festivalu boli plné hudby a tanca a bohatým programom si návštevníci festivalu určite prišli na svoje. Bola tu možnosť si na vlastnej koži vyskúšať silu nezvyčajných perkusívnych hudobných nástrojov, čo veľa prítomných využilo a ich myseľ je plná nezabudnuteľných zážitkov z týchto hudobných lahôdok.

Foto:

Text: Eva Tesaříková a Martina Jarolínová

 

 

Exit mobile version