Site icon BOMBING

Kultúrne vyžitie sa na Bažant Pohode 2011

Kultúrne vyžitie sa na Bažant Pohode 2011 BOMBING

40 dní, to je presne čas ktorý nás delí od otvorenia brán najväčšieho a najlepšieho Slovenského festivalu Bažant Pohoda 2011. Všetko to vypukne v magický dátum, a to presne vo štvrtok 07.07.2011 na Trenčianskom letisku a potrvá do 09.07.2011. Aj keď Bažant Pohoda je medzi ľuďmi väčšinou šírený ako hudobný festival, my čo Pohodu poznáme vieme že Pohoda nie je len hudbe, ale je o celom kultúrnom živote. A práve preto sa budem venovať umeniu, ktoré na Bažant Pohode môžete nájsť…..

 

Literárny cirkus Kaliho Bagalu je už tradičnou súčasťou Bažant Pohody. Vydavateľ slovenskej literatúry pripravil opäť zaujímavý program. V Literárnom cirkuse Kaliho Bagalu uvidíme napríklad viacero krstov nových kníh, môžeme sa tešiť na stretnutie s finalistami záslužných súťaží Poviedka a Básne a kopec ďalších literárnych skvostov. Kali Bagala vo svojom Literárnom cirkuse predstaví aj Slovenského predstaviteľa súčasnej maľby Erika Šilleho a združenie Pacientárium.

 

Na divadelných doskách sa nám predvedú zamestnanci a klienti Domova sociálnych služieb Humanum zo Zavara. Predstavia sa z pôvodnou hrou Radošinského naivného divadla Hostinec Grand. Toto divadelné predstavenie bude sprevádzať štrnásťčlenný Art Music Orchestra z Červeníka.

Banskobystrické Štúdio tanca pod režisérskou taktovkou Jakuba Nvotu predvedie činoherno-tanečnú inscenáciu podľa románu Pena dní od francúzskeho spisovateľa Borisa Viana.

Medzi tanečný vrchol Bažant Pohody bude istotne patriť Nederlands Dans Theater II.  Šestnásťčlenný súbor mladých tanečníkov z celého sveta predvedie dve vo štvrtok večer choreografiu Minus 16 a v piatok až tri choreografie Cacti, Shutters Shut a Passomezzo.

 

Na pristávacej ploche samozrejme nebude chýbať výstava fotografií od dvorného fotografa Bažant Pohody Ctibora Bachratého.

Svoje umenie predvedú umelci všetkých generácií a to menovite: zaslúžilý trenčiansky umelec Július Činčár, tradiční zástupcovia Mária Slováková, Igor Derevenec, Žltý a Pliaga, poprední slovenský maliari Dan Jurkovič, Marko Vrzgula, Stano Bubán, legendárný slovenský komiksák Danglár, writter Nomad, fotograf Šymon Kliman, a taktiež aj študenti Adam Szentpetery a Rudolf Sikora z katedry výtvarného umenia a iných médií na košickej fakulte umení Technickej univerzity Košice – Martin Baran, Martin Krištof, Zuzana Križalkovičová, Ján Vasilko a Monika Vrancová.

O street art výstavu sa postará Občianske združenie Street art communication, v zastúpení Kamilom Kovalčikom, Jaroslavom Račkom, Romanom Juhásom, Samuelom Čarnokym, Martinom Strihanom a Mišom Machciníkom. Viktor Feher a Mišo Holý pripravujú workshop a prezentáciu slovenskej a svetovej street art scény.

Slovenská národná galéria na letisku predvedie svoju Sochársku lúku SNG. Svoje diela na nej predvedú renomovaný Slovenský sochári Juraj Bartusz, Jozef Jankovič a Juraj Meliš. Toto miesto bude slúžiť aj na relax a oddych.

 

A to nie je všetko. Bažant Pohoda ma pripravených veľmi veľa kultúrnych vystúpení a rozoberať každé jedno by bolo na dlho. A preto ak máš chuť kultúrne vyžiť tak na Pohode je tá pravá príležitosť.

 

Viacej info na www.pohodafestival.sk.

 

Exit mobile version