Site icon BOMBING

Jeden svet 2016, to sú aj premiéry slovenských dokumentov

Prichádza 17. ročník festivalu Jeden svet BOMBING

Jeden svet 2016

Na 17. Medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov Jeden svet (od 13. do 18. októbra v Bratislave) zameranom na filmy s globálnou tematikou, ako sú ľudské práva, životné prostredie, migrácia či udržateľná spotreba, ale napríklad aj geopolitické otázky dneška, návštevníci nájdu aj viacero premiér slovenských filmov. A stretnúť sa budú môcť aj s ich tvorcami.

Slovenskú aj svetovú premiéru si na festivale Jeden svet nájde napríklad film Mir Vam – v preklade Mier s vami. V tejto autentickej roadmovie s prvkami hororu dokumentarista Juraj Mravec cestuje po vojnovej línii zničeného Donbasu, medzi separatistickou Doneckou republikou a Ukrajinou. Stretáva pritom ľudí, ktorým vtrhla do života vojna. Prišli o blízkych, domovy, ale aj istotu “čo bude zajtra”. Premiéra filmu sa koná v nedeľu 16.10. o 17:30 v Kino Film Europe. Po filme sa uskutoční diskusia, ktorej sa okrem tvorcu zúčastnia aj ďalší hostia so skúsenosťami z východnej Ukrajiny.

Ďalšiu premiéru si na Jednom svete nájde film so slovenským štábom a afganskou režisérkou. Film Parlika. Afganská režisérka Sahra Karimi, ktorá študovala na Slovensku, natočila film o živote žien v Afganistane po páde Talibanu prerozprávaný cez príbeh Suraye Parliky, odvážnej ženy, ktorá sa rozhodne vstúpiť do sveta mužov. Do vysokej politiky. Premiéra filmu sa koná v piatok 14.10. o 18:30  v kinosále Filmovej a televíznej fakulty VŠMU. Dokument uvedie producentka Barbara Harumová Hessová, ktorá zastúpi režisérku, ktorá sa práve nachádza v Afganistane.

A napokon, svoju festivalovú premiéru si na Jednom svete nájde aj film Cooltúra. V ňom sa režisér Miro Remo zamýšľa nad zmyslom a stavom slovenskej kultúry. Naša kultúra sa podľa neho stala v posledných desaťročiach obchodovateľným artiklom, kvôli čomu jej kvalita podlieha komerčnému záujmu oveľa viac ako predtým. To ju dotlačilo k premene do rôznych, ľahšie stráviteľných žánrov otáznej kvality. Film, ktorými si autor pohneval viacero predstaviteľov toho, čo on v názve filmu nazýva cooltúrou, premietne festival len jedenkrát – a to v utorok 18.10. o 19:00 v kinosále Filmovej a televíznej fakulty VŠMU. V zápätí po filme budú mať diváci príležitosť diskutovať o filme s režisérom osobne.

Festival ponúka program na piatich miestach – v kinách Mladosť a Kino Film Europe, na Filmovej a televíznej fakulte VŠMU, v KC Dunaj a v Open Gallery.

Viac informácií o programe, slovenských aj medzinárodných hosťoch, ako aj vizuál na stiahnutie či informácie o akreditáciách, nájdete na stránke www.jedensvet.sk.

Kontakt: Peter Ivanič, peter.ivanic@clovekvohrozeni.sk, 0910 177 779

Generálny partner filmového festivalu Jeden svet

Nadácia Slovenskej sporiteľne

  

Spoluorganizátori

Zastúpenie Európskej komisie v SR / Kino Mladosť / Kino Film Europe / VŠMU / KC Dunaj / Dom Quo Vadis

 

Partneri

Veľvyslanectvo USA /  Európska komisia / Platforma MVRO / Francúzsky inštitút / Goethe inštitút / Nórske veľvyslanectvo / Poľský inštitút Bratislava / Veľvyslanectvo Kanady / Veľvyslanectvo Švajčiarskej konfederácie / Veľvyslanectvo Izraela na Slovensku / Veľvyslanectvo holandského kráľovstva / Nadácia otvorenej spoločnosti – EEA grants

 

Hlavní mediálni partneri

RTVS / SME

Mediálni partneri

Nota Bene / Kinema.sk / .týždeň / Citylife.sk / Ženy v meste / Unique / Ticketportal /  in.ba / O mediách.com

Podujatie finančne podporil Audiovizuálny fond

Realizované s finančnou  podporou  Úradu  vlády  Slovenskej  republiky – program Kultúra národnostných menšín 2016

Exit mobile version