Site icon BOMBING

Exkluzívny rozhovor so skupinou Irie Révoltés na festivale Bažant Pohoda 2015

Exkluzívny rozhovor so skupinou Irie Révoltés na festivale Bažant Pohoda 2015 BOMBING 3

Na konte majú 5 radových albumov a jedno live-ko. V Bratislave boli už 5x (Uprising a MMC) a vždy s veľkým úspechom. Chalani z nemeckého Heidelbergu s francúzskymi koreňmi a španielskymi menami.

V hudbe spájajú ska, reggae, hip-hop, rap, punk a kopu iných. V textoch prebúdzajú mladú generáciu k aktivite, tolerancii, premýšľaniu, skutočnej slobode v rozhodovaní a prevzatí zodpovednosti. Momentálne 8-členná kapela prináša na pódiá obrovskú energiu a radosť, ale aj vážne témy. Na Pohode sme sa porozprávali s bratmi spevákmi – Carlitom a Mal Élevéom. Aj keď som od nich nečakala hviezdne maniere, prekvapili ma tým, akí sú veľmi milí, aký úprimný záujem prejavovali nielen o rozhovor, ale aj o Pohodu alebo sociálne projekty, o ktorých sme sa bavili. Chalani sú tak príjemne politicky angažovaní – žiadne extrémne názory, ale vedia, že ako obľúbená kapela majú na ľudí vplyv.

Sme hrdí, že vás môžeme privítať na Slovensku!

Ste tu po šiestykrát…

Na Pohode ste prvýkrát. Ako sa vám páčia slovenskí fanúšikovia?

Veď sme bratia…

Naša obľúbená otázka – čo hovoríte na slovenské dievčatá?

Ako sa vám páči Pohoda? Boli ste sa prejsť po areáli?

Čo plánujete po koncerte? Budete mať čas pozrieť si nejaké vystúpenia?

Vyberáte si, kde budete alebo nebudete hrať?

Pred mesiacom ste vydali 6. album Irie Révoltés. Prečo ste zvolili rovnaký názov, ako má kapela?

V októbri ste ohlásili turné k novému albumu. Sú tieto letné festivaly tiež jeho súčasťou?

Ako sa rozhodujete, či bude pesnička v nemčine alebo francúzštine?

Vaša hudba je väčšinou veselá, ale hovoríte o serióznych veciach. Nútite mladých ľudí rozmýšľať, oslobodzovať samých seba, rozhodovať sa za seba. Spievate o politike, sociálnych problémoch, práci či Afrike… Dobrým príkladom je nová skladba Jetzt.

Myslím, že to vám ide dobre. Čo si myslíte o súčasných európskych témach – Grécko a imigranti? Verím, že táto téma sa vás dotýka, váš otec je Francúz, bývate v Nemecku…

Tu je to asi rovnako… Ste zapojení do viacerých sociálnych projektov, čo sa mi páči. Ja sama podporujem africký sirotinec.

V Ghane.

Tak to je vzácne, skvelá práca, chalani. Ďakujeme za rozhovor a tešíme sa na koncert!

Chalani si pýtajú kontakt na môj projekt CINORG Ghana (https://www.facebook.com/pages/CINORG-Ghana/124911397618130), ktorý chcú podporiť a na Sendreiovcov, s ktorými chcú spolupracovať. Ako píšu na svojom webe: Navždy antifašisti. Navždy antirasisti. Navždy proti zlu a za dobro. Bez kompromisov. A ja dodávam: milí, ľudskí, srdeční a skvelé vzory.

Koncert očakávania nesklamal, naopak, veľmi sa na Pohodu hodil. Hudba a odkaz Irie Révoltés sa tak dostane opäť k širšiemu a otvorenému pohodovému publiku. Nerada kritizujem rozhodnutia Miška Kaščáka, no Irie Révoltés si rozhodne zaslúžili väčší stan ako Nay tanečný dom. Publikum spolu s kapelou vytvorilo obrovskú dávku pozitívnej energie a protifašistická vlajka a zdvihnuté všetky ľavé päste vyvolávali zimomriavky. Zahrali songy z nového albumu, aj všetky obľúbené staršie pecky. A pri záverečnej Explosion nastala v Nayi skutočná explózia tancujúcich a spievajúcich fanúšikov.

Celý report z Pohody vám prinesieme zajtra…..

Autor: Martina Jarolínová

Exit mobile version